Nemzeti parkolás az USA-ban

2015.10.28. 00:20

Az Egyesült Államokban nem olyan egyszerű a vándor élete. Korábbi bejegyzésemben bemutattam, hogy autó nélkül semerre sem lehet eljutni, és mindent összevetve ez a legcélszerűbb módja annak, hogy bejárjuk az országot. Most tekintsük át a további nehézségeket is, illetve az áthidalandó problémákat, amivel mi is szembesültünk utunk alatt.

Sokan gondolják azt, hogy ha már autót bérel az ember, a kocsiban megoldható alvással legalább a szállásköltségből meg lehet spórolni egy kis pénzt. Nem lebecsülendő egy kis kényelmetlenség, mivel az amerikai nemzeti parkok környékén egy minden luxust nélkülöző motel is fejenként 80-100 dollárba kerülhet egy éjszaka. Arról nem is beszélve, hogy a szállásokat jó előre le kell foglalni. Mi pont belefutottunk a július 4-ei hosszú hétvégébe, de több forrásból állíthatom, ünnepnaptól függetlenül a szállodák és nem mellékesen a kempinghelyek is már hónapokkal előre betelnek.

A kempingek: felejtsük el a hazai kempingeket, ahol oda dobom ki a sátramat, ahova akarom. Sorszámozott kempinghelyek vannak, önálló kocsi-beállóval és tábortűznek való főzőhellyel. Ha nincs is betáblázva jó előre a kemping, akkor is időben kell érkezni, mert naplemente után biztos, hogy sehol nincs szabad placc. Többnyire sorompós fabódék állnak a bejáratnál, de előfordul, hogy csak becsületkassza van kitéve. A szövetségi, vagy állami kempingekben még olcsón 10-15 dollár körül megúszunk egy éjszakát. Ugyanez privátban már 25-30 zöldhasú. A szolgáltatás persze tartalmaz tiszta toalettet és zuhanyzót, aminek mindig örül a fáradt utazó.

02_camping.jpg

Kempingezünk a Goblin Valley állami parkban

Kelet-európai fejekben könnyen merül fel a vadkempingezés gondolata. Nos, hiába vagyunk a vadnyugaton, sajnos az USA-ban már ez is korlátozott. Valahol jó is, mert a turisták tömegei rövid időn belül lezúznák a természeti szépségeket, de ugyanakkor mindenki vágyik egy kis paraszt cowboy romantikára. Az Egyesült Államok törvényei szigorúan tiltják, vagy legalábbis engedélyhez kötik a közterületen történő éjszakázást. Ez egyrészt vonatkozik bármely nemzeti park területén történő többnapos gyalogtúrára, ami előzetes hatósági engedélyhez van kötve, valamint, és ami leginkább minket érintett, az az útszéli kocsiban történő alvásra is. No overnight parking! Azaz sem a kamionok, sem a lakóautók (RV-k), sem a személygépkocsik nem tölthetik az éjszakát az út mentén, de még az út menti pihenő parkolókban sem.

Persze minden szabály alól van kibúvó. A tiltás az úttól számított 200 méteres határig szól, azaz, ha az ember véletlenül talál egy poros, földutat, amin kellően messze eltávolodik a közúttól máris nyert ügye van. Mondanom sem kell, az ilyen szervízutak száma behatárolt és legtöbb esetben magánterületre vezet.

01_arizona_sivatag.jpg

A sivatag közepén éjszakázni nem veszélytelen.

Egy másik opció a Walmart lánc 24 órás áruházainak parkolói, amelyek nem minősülnek közterületnek. A közösségi média persze forradalmasította az említett betyárkodást és létrejöttek olyan honlapok, mint például ez, amelyen pontosan meg vannak jelölve az eldugott lehetséges pihenőhelyek. Javasolt a koordináták előzetes megjegyzése, a leírások és térképek kinyomtatása, mert ezeken a helyeken természetesen nulla térerőt lehet beazonosítani. Másik hasznos honlap ez, amely a nem engedélyezett Walmart parkolókat tartja számon. Az elsőbbség azonban itt is fontos fegyvertény. A sivatagban kevés Walmart van, a szabad férőhelyek/parkolóhelyek száma pedig mindenütt korlátozott.

05_walmart.jpg

A Walmart előnyei: mosdó és sült csirke

Hogyan kell elképzelni a nemzeti parkokat az USA-ban? Természetesen nem úgy, mint Magyarországon. Mivel az itteni parkok hatalmas területeket foglalnak el, mindenképp kocsival ajánlott megközelíteni őket. A bejáratnál kapuk találhatóak, ahol belépőt kell vásárolni. Érdemes ilyen kombinált évre szóló kártyát venni 80 USD-ért, amely az összes szövetségi természetvédelmi területre és parkra érvényes. Sajnos állami parkoknál külön kell jegyet venni. Amúgy mindenütt adnak a bejáratnál térképet és újságot, amely tartalmazza a fontosabb információkat, aktuális programokat, a lehetséges túraútvonalakat és kempinghelyeket.

04_zion_busz.jpg

Számos parkban van helyi buszjárat a nagyobb látványosságok, a központ és szolgáltató egységek között, hogy ne kelljen mindenkinek autóval közlekednie, valamint, hogy egyszerűbb legyen visszajutni a parkolóba. Legtöbb helyen jól szervezetten működik a rendszer. Szóval fain.

03_bryce_kapu.jpg

Szerző: greg.patko

komment

Címkék: USA

süti beállítások módosítása