A Diwali

2014.01.27. 19:56

Happy Diwali! - kiáltotta nekünk vidáman egy kedves német lány a szálloda recepcióján.

Mikor odafordultunk, hogy fogadjuk a köszöntést és megláttuk a lányt, pontosabban a jobb szemét, mely egy jó kis fertőzéstől dinnye méretűre dagadt, csak döbbenten álltunk és bámultunk, hogy valaki aki ilyen közel áll ahhoz, hogy megvakuljon, hogy lehet ilyen jó kedélyű. Későbbi utunk során ez a felkiáltás végig elkísért minket és ha a szépet kerestük valami rosszban, mindig eszünkbe jutott ez a dagadt fejű csaj. 

Ám de mégis, mi is az a Diwali?

-          “Na, a Diwali egy k*tt hangos és ijesztő valami.”  - Gyöngyi szerint.

Hozzáteszem, különösen India fővárosában. Na már most, a Diwali elvileg a fény ünnepe, de számunkra inkább hasonlított egy véget nem érő légitámadáshoz. Az ünnep idejére egész Indiában bezárnak a boltok, megtorpan az élet és ilyenkor minden jóravaló hindu kitakarítja otthonát, feldíszíti a házát. Mindenki felveszi a legszebb ruháját és meglátogatja szeretteit, békességet köt szomszédjával és egyéb haragosával, valamint az emberek ajándékkal, édességgel kedveskednek egymásnak. Éjszaka a mulatság részeként pedig káprázatos tűzijátékot rendeznek, mécseseket gyújtanak, valamint egy-egy petárda meggyújtásával (mert azt ilyenkor kivételesen szabad) hozzájárulnak a jó hangulathoz. Szóval a húsvét, a karácsony és a szilveszter egyfajta remek elegye, mely majd egy egész héten át tart. Ez a Diwali. Elviekben…

wall1-b.gif

A valóságban azonban inkább egy fékevesztett piromán csürhe ámokfutása, mikor minden szerencsétlen bevásárol egy rekesz petárdát és esztelenül dobálják a szélrózsa minden irányában. Most mindenki azt gondolja, hogy ó, ez megy nálunk is szilveszter éjjelén. Na ja, csak az indusok annál tízszer durvábban nyomják és öt napon keresztül, minden estén át.

Az utcára ilyenkor kimenni, kész öngyilkosság, mi is inkább a hostel tetejéről figyeltük az összevissza fellőtt rakéták robbanásait. Összességében inkább hasonlított a dolog Párizs egy rossz hírű külvárosi negyedében zajló zavargásra és fosztogatásra, mint a fény ünnepére. Mindenesetre Delhiben a zajtól és a leszálló puskapor füstjétől, az első napon, pirkadatig nem jött állom a szemünkre.

Az alábbi videó közel sem adja vissza a hangulatát, de mivel csak ezt sikerült rögzíteni, ezt kapjátok.

süti beállítások módosítása