Rayen erődje

2013.12.30. 08:29

Az éjszakai utat Kermánba VIP (Very Important Passanger) busszal tettük meg, ami annyit jelentett, hogy az utasok nem szorongtak, mivel a székek, vagyis inkább a kényelmes lábtámaszos műbőr fotelek ritkábban voltak elhelyezve. Az indulás után vacsorára előre csomagolt, de ízletes ételt (rizst és sült csirkét) tálaltak és a busz elején és közepén felerősített televízión iráni szociodrámát vetítettek nekünk. Ha az utóbbi nem is, de a korábban említett dolgok mindenképp felmelengették a pályaudvari várakozástól megfáradt lelkünket.

Maga Kermán, Shiraznál is nagyobb csalódást okozott számomra. A fejlődő, iparosodásra törekvő város, mintha szerette volna a régmúlt nyomait eltűntetni. A belvárosban nem sok szépet találtunk. Megszámlálhatatlan iráni bank található egymás mellett, az összkép mégis inkább egy lepusztult londoni külső negyedre hasonlított. Az is igaz, hogy hétvégén érkeztünk, úgyhogy a lehúzott kirakatok közt bolyongva nem is nagyon tudtunk mit csinálni.

01 - Kerman_b.jpg

Kermán városközpontja szünnapkor

Elsétáltunk a kermáni Péntek mecsethez (Masjed-e Jameh) és végigmentünk a régi bazársoron is. de mindezt egy délelőtt alatt letudtuk.

02 - Tér_b.jpg

Tér a bazársor mellett

03 - Bazár_b.jpg

Bezárt a bazár

A beludzsiak száma Kermánban már jelentős, így az utcai népek kedvessége is visszafogott volt. Sajnos egy pisztáciaárusnak sikerült is a szokásosnál magasabb árat kérnie a portékájáért, ami kis visszatetszést váltott ki belőlünk. Ugyanakkor riál ügyileg is volt egy kis afférunk, miután a sok bank mellett, egy délelőttömbe került, hogy jó rossz árfolyamon dollárt tudjak váltani.

Sokat gondolkodtam, hogy vajon érdemes-e a Kermántól 100 km-re lévő Bam történelmi városát megnézni, ugyanis 2003-ban egy hatalmas földrengés pusztította el az agyagból épített fantasztikus erődöt, valamint az azt övező óvárost. A katasztrófa során 31 ezer ember is életét vesztette. A restauráció ugyan elkezdődött, de mégis sokan azt mondták, hogy az újjáépített város már sosem lesz a régi.

04 - bam before.JPG

04 - bam distroyed.jpg

Bam a földrengés előtt és után

Miután találkoztunk pár német fiatallal, akik azt javasolták, hogy nézzük meg a közelebbi erődöt Rayenben, amely bár kisebb, de hasonlóan érdekes látványosság, úgy döntöttük, hogy a Kermánra szánt második napunkon oda fogunk ellátogatni.

12 - messziröl_b.jpg

Rayen erődje

A buszpályaudvarról fejenként 50 ezer riálért jutottunk el a kősivatag közepén fekvő városkába. A másfél órás zötykölődés viszont megérte a fáradtságot. (Jó tanács: ne üljünk a busz első üléseire, mert az ember infarktust kap a sofőr vezetési stílusától.)

Mivel az erődöt kevesen látogatják, szinte egyedül bolyongtunk a századok során megviselt, de még így is épségben megmaradt erődítmény falai és az egykori helytartó többszintes palotájának lakóhelyiségei közt.

05 - Rayen 1_b.jpg

06 - Rayen 2_b.jpg

07 - Rayen 3.JPG_b.jpg

08 - Rayen 4.JPG_b.jpg

09 - Rayen - Iran.jpg

10 - Rayen 5.JPG_b.jpg

11 - teve_b.jpg

Azt nem tudom, hogy Bam jelenleg milyen állapotban van, de remélem, idővel helyre tudják állítani. Addig is minden erre járó kalandornak figyelmébe ajánlom Rayen fantasztikus erődjét.

 

süti beállítások módosítása