Isfahani látnivalók

2013.12.23. 15:42

Mohammad egész Esfahanon végigkalauzolt minket. Nem finomkodott, már az első nap elvitt minket a város emblematikus helyére a Naqsh-e Jahan, közismertebb nevén Imam térre. Habár közel 90 ezer nm alapterületével (a Tian en man után) ez a második legnagyobb tér a világon, az ezt övező nyüzsgő bazársorokat róva észre sem veszi az ember. Esfehan a selyemút egyik legfontosabb állomása volt, így a teret régen árusok hada lepte el, kínálva a világ minden tájáról érkező portékát.

001 - Imam tér.jpgImam tér

002 - Bazar-obozorg.jpg

Bazaar-e Bozorg

A teret hatalmas fedett bazársor veszi körül, sőt a kisebb labirintusszerű árkádokon el lehet jutni a tőle majd 2 kilométerre fekvő Jameh (Péntek) mecsethez. Iránban és az iszlám országokban az istentisztelet fő napja a péntek, szemben a mi vasárnapunkkal. A nagyobb mecseteket azért hívják Péntek mecsetnek, mert a hét legfontosabb szertartása itt zajlik. Mi is eljutottunk ide, persze pont péntek este, így habár magát az épületet nem is nagyon tudtuk szemügyre venni, de az áhítattal imádkozókat – tiszteletteljesen – annál inkább. Amúgy az esfehani Péntek mecset (Masjed-e Jameh) 20 ezer négyzetméterével Irán legnagyobb kiterjeszkedésű mecsete, így igazán érdemes több időt szánni rá.

003 - Péntek mecset.jpg

A Péntek mecset Esfahanban

Másnap Mohammadnek az egyetemre kellett mennie, így Gyöngyivel kettesben folytattuk a város feltérképezését. A Hasht Behesht palotától gyorsan visszatértünk az Imam térre és a végében található ún. Imam, vagy más nevén Shah mecsetet (Masjed-e Shah) látogattuk meg. A gyönyörű kék csempével borított épületegyüttesben leginkább a fő szentély méltán híres visszhangjára voltam kiváncsi.

A nap további részét a város gyönyörű hídjaival folytattuk. Esfahan-t a Zayandeh folyó szeli ketté és habár az év 90%-ban csontra ki van száradva, a város vezetése gondoskodott arról, hogy a folyó két partján gyönyörűen zöldellő parkokat, sétányokat alakítsanak ki. Amúgy az egész városra jellemző. hogy szökőkutak és hűs ligetek nyújtanak mindenütt menedéket a perzselő nap elöl. Ez egyrészt nagyon kellemes, másrészt viszont a tiszta víz ilyenfajta felhasználása (a vizet állítólag több száz méter mélyről nyerik) – számomra legalábbis – aggályokat vet fel.

A folyó számtalan hídja közül hármat emelnék ki, melyek építészetileg is kiválóak. Vigyázat! Mivel nagyon egyformák, könnyű őket összekeverni. A Pol-e Khaju 2 szintes és kiemelkedő bástyaszerű épületek szakítják meg. Esténként itt zenészek játszanak, érdemes akkor meglátogatni.

006 - Khaju híd.jpg

Khaju híd

A folyón feljebb, vagy lejjebb (az irányt nem tudom, mert épp nem folyt) található a Pol-e Chubi, amely 150 méter hosszú, 21 íve van, de csak egy szintes. A Si-o-se Pol a legismertebb, a leghosszabb (298 méter) szintén kétszintes és 33 íve van. Mindemellett ez van legközelebb a belvároshoz. A túloldalán a Margitszigetre emlékeztető parkocska található a fiatalok és a kikapcsolódni vágyóknak.

007 - Si-ose Pol.jpg

009 - Si-o-se Pol éjszaka.jpg

Si-o-se Pol

A folyó ezen oldalán található az ún. örmény negyed. Itt látogattuk meg a keresztény Vank katedrálist, amelyben ott jártunkkor épp elkezdődött egy ortodox szertartás. Mohammed legnagyobb sajnálatára, mivel muzulmán létére őt kitiltják az effajta bulikból. Mindenesetre megígértem neki, hogyha Magyarországra jön annyi szertartásra viszem el, amennyit elvisel. Az örmény negyed amúgy a város egyik elit környéke, drága boltokkal, bevásárlóközpontokkal, United Colors of Benettonnal.

008 - Vank katedrális.jpg

A Vank katedrális előtt

Esfehani látogatásunk utolsó napján a Chehelsotoon palotába kísért el minket Mohammed. A palotát II Shah Abbas építette és főként nagykövetek és külföldi delegációk fogadására használta. A palota nagytermének gyönyörű freskói is mind a perzsa külpolitikával kapcsolatos eseményeket ábrázolja. A falon győzedelmes ütközeteket, vagy éppenséggel egy-egy sikeres szövetségkötést jelenítettek meg. Az épület neve amúgy perzsául 40 oszlopot jelent, amely onnan ered, hogy a palota bejárata előtt található medencében az épület 20 faoszlopa visszatükröződve duplán látszódik.

010 - Chehelsotoon.jpg

A Chehelsotoon palotánál

Esfehani utazásunk utolsó programjaként, a Flower Gardenbe látogattunk el, ahol Mohhamad külföldinek kiadva magát, kihasználva túlzottan fehér bőrét (orosz ősökkel büszkélkedhet) és két magyar turista asszisztenciáját iráni lányok telefonszámait kezdte gyűjteni.

011 - Flower Garden.jpg

Virágok közt

Estefelé visszatérve a srácok otthonába még eltöltöttünk egy vacsorát a társaságukban, majd fájó búcsút vettünk tőlük és Mohammad, valamint Joker társaságában kimentünk a buszpályaudvarra, ahol tőlük is búcsúzva felszálltunk a Shiraz felé tartó éjszakai buszra.

 

süti beállítások módosítása