Perszepolisz

2013.12.29. 17:10

Shirazból minibusszal jutottunk el Perszepoliszba. Rendszeres járatok indulnak Marvdasht-ig, ahonnan taxit kell fogni, hogy eljusson az ember a nem is olyan kis település másik végében található romvároshoz.

000 - 1.jpg

Perszepolisz alaprajza

A város egy magas fennsíkon egy hegy tövében fekszik. Az építését még I. Dareiosz kezdte el állítólag i.e. 520 körül és bár erődített fallal volt körülvéve különösebben sem védelmi, sem adminisztratív funkciókat nem töltött be, a király egyszerűen fényűzésből építette.

000 - fennsík.jpg

A város egy mesterséges platóra épült

A mintegy 125 ezer nm nagyságú sík területen több az Akhaimenida-dinasztiából származó király (Dareiosz, Xerxész, Artaxerxés) gyönyörű domborművekkel díszített palotája, továbbá gazdag lakónegyedek, szépen faragott templomok és az egykoron drága holmikkal, ezüsttel, arannyal megtöltött kincstár kapott helyett. Magasan a hegybe fúrva két oldalt egy-egy sírbolt is található. (Nem tudni kié, és nem lehet egyikbe sem bemenni, így aki felmászik az csalódni fog, mint mi. Ha mindkettőhöz felmászol, kétszer fogsz csalódni, mint mi… Viszont legalább egyszer - a fenti romokra néző panorámáért - megéri csalódni.)

001 - kapu.jpg

A nemzetek kapuja belülről

003 - lovak.jpg

Lovasszoborral

002 - Griffek.jpg

Griff

A romok közül kiemelendő I. Dareiosz fogadócsarnoka (apadána), melynek tetőszerkezetét hat oszlopsor tartotta és 10 ezer ember befogadására volt alkalmas. Ennél is hatalmasabb volt Xerxész trónterme, amelyben száz oszlop maradványa számlálható össze.

007 - Xerxes palotaja.jpg

Xerxes palotája

007 - Xerxes palotaja II.jpg

A palota elölről

008 - lépcső.jpg

Lépcső

A város i. e. 330-ban pusztult el, mikor Nagy Sándor meghódította hadjárata során. Feltehetően a nagy hódító parancsára gyújtották fel, de az is lehet, hogy csak véletlenül kapott lángra, mindenesetre Perszepolisz porig égett, az ókori perzsa birodalom pedig összeomlott.

009 - felülröl.jpg

010 - felülröl II.jpg

Felülről

Nem messze Perszepolisz romjaitól található, egy hasonló monumentális építmény, az ún. Naqsh-e Rostam, amely a négy egykori perzsa uralkodó (I. és II. Dareiosz, I. Xerxész, II. Artaxerxés) sziklába vájt sírját rejti. Mindenképpen érdemes eljönni ide is. Lenyűgöző méretekkel rendelkezik.

012 - Sirok.jpg

A sírboltok

013 - Naqsh-e Rostam.jpg

Naqsh-e Rostam

 

süti beállítások módosítása