Dolmabahce palota

2013.11.02. 16:25

Emin javaslatára az utolsó isztambuli napunkon a Dolmabahce palotába látogattuk el.  A palota a Boszporusz európai partján található, a Taksim tértől funikulárral és kis sétával, vagy amit mi is választottunk, egy nagy sétával lehet eljutni. Régen a palota helyén kikötő volt, amit a 17. században I. Ahmet parancsára feltöltöttek és több parkot, valamint kisebb pavilonokat hoztak létre a szultáni család pihenése céljából. Innen is ered a neve Dolmabahce = Feltöltött kert. A 19. század közepén Abdul Mecid szultán a már kevésbé komfortos Topkapi palotát egy az európai uralkodók ízlését követendő lakhelyre kívánta lecserélni, így elrendelte a palota építését.

001_bejarat.jpg

002_palota.jpg

003_kapu.jpg

Az 1843 és 1856 örmény építészek által emelt épület két részből áll. Az első díszes, hivalkodó rész, az ún. „Selâmlik” a külföldi nagykövetek és vendégek fogadására volt hivatott, míg a kevésbé cicomás, inkább a komfort szempontokat magába foglaló rész a „Harem”, a szultán és családja (beleértve az ágyasokat is) számára épült. A kettőt elválasztva középen helyezkedik el a hatalmas ceremóniaterem. A 36 méter magas terem közepén található a hatalmas négy tonnás csillár, amelyről sokáig azt hitték, hogy Viktória királynő ajándéka volt, azonban egy későbbi felújítás során az egyik lámpakaron talált árcímke mindezt megcáfolta.

004_selamik.jpg

007_agy.jpg

 

A másik érdekesség, amiért meg akartam nézni a palotát, az az volt, hogy a szultánok bukása után Atatürk sokáig a palotában élt és itteni lakószobájában is halt meg 1938-ban. Halálának pontos idejét a palota megállított órái mind a mai napig jelzik.

006_harem.jpg

süti beállítások módosítása