Jaisalmer, az Aranyváros

2014.02.04. 18:35

Bikaner után következő úticélunk a Thar sivatag szélén fekvő Jaisalmer, más nevén az “Aranyváros” volt. Utóbbi nevét a házak fölé emelkedő, sárga homokkőből épített erődről kapta, amely a déli napsütésben a nemesfémhez hasonlóan ragyog.

Sikerült Jaisalmerben is CS hotelben megszállnunk, azonban mivel a Rajasthantól délre fekvő Gujarat államban éppen ünnepeltek valamit (mert Indiában mindig van mit ünnepelni) az ide tóduló indiai turisták miatt már nem jutott számunkra normális szoba.

01 - gujarati barátok.jpg

Gujarati rokonok

Vendéglátónk, Issac, aki a hostelt üzemeltette, a lapos tetőn ajánlott fel szálláslehetőséget, amit mi vigyorogva el is fogadtunk. Mivel a szálloda étterme is a tetőn volt kialakítva, az indiai vendégek kissé furcsállották, ahogy a három fehér ember a vacsorájuk elfogyasztása után, nekiáll fogat mosni, átöltözik a pizsamába és kényelembe helyezi magát a kihelyezett három szakadt matracon.

01 - tető.jpg

Azért kaptunk tiszta lepedőt

Mindazonáltal jó sorunk volt és bár vendéglátónk nem nagyon tudott időt szánni ránk sok információval ellátott minket. Érkezésünk napján egy közeli Gadsisar tó partján tettünk egy sétát, amely közepén számos apró templom és szépen faragott “szaletli” szerű szentély épült.

02 - szaletli.jpg

Szaletli szalonnasütéshez

A vízben, közel a parthoz, nyüzsögtek a szentként tisztelt félméteres harcsák. Igaz sokuk már kiszenvedni látszott a sok lenyelt műanyagkupak és a vízben úszó egyéb szemét miatt, amiket a nekik dobált elemózsiával együtt nyeltek le.

Jaisalmer legfőbb attrakciója a XII. század körül épített masszív erőd és a benne található régi óváros, amit még mindig sok százan laknak. A hangulatos utcácskák számos szuvenír árusnak ad helyet. Órákat lehet bolyongani a sikátorokban, amin néha egy dzsainista templomhoz, vagy a szép panorámát ígérő várfalhoz lyukad ki az ember.

05 - vár.jpg

06 - vár.jpg

07 - panorama.jpg

Jaisalmer ugyanakkor remek kiindulópontja a sivatagi szafariknak. Számos utazási irodának van eltérő árú és minőségű ajánlata. Megjegyzem az olcsóbb nem mindig jobb, így érdemesebb egy kicsit többet szánni a dologra, hogy ne csalódjon az ember.

Sajnos mi az ár alapján döntöttünk, így a minőségi szolgáltatás, úgy véljük elmaradt, de erről majd legközelebb. Addig is, íme, pár jaisalmeri életkép:

09 - teve.jpg

Teveriksa

10 - riksa.jpg

Felnőtt riksa

11 - riksa.jpg

Gyerek riksa

12 - tehén.jpg

13 - kutyi.jpg

Anyimálok

14 - Gyugyu.jpg

15 - cigó.jpg

 

Kendős hölgyek

süti beállítások módosítása