Kicsit bosszantó volt, hogy New York-ba érkezve még semmilyen szállást nem sikerült intéznünk. Ugyan, nem ez volt az első eset, de egy ilyen notóriusan rosszhírű nagyvárosnál nagyon nem szerencsés eljátszani az ilyesmit. Persze be lehet sétálni a legelső hostelbe, ami szembejön, de a világ egyik legdrágább városában elég zsebbenyúló egy ilyen húzás. Közel 10 hónap utazás után pedig már rég meg volt húzva az a bizonyos derékszíj.

Couchsurfingen keresztül nem sikerült senkit sem találnom, azaz egy sráccal leveleztem, aki először azt mondta, hogy hozzá mehetünk, aztán azt mondta mégsem, aztán, hogy mégis, de hogy ő nem lesz ott, hanem két lengyel srác fog minket beengedni. Nos, ilyen körülmények között inkább lemondtam a vendéglátást és az airnb-n keresztül próbáltam lefoglalni egy olcsóbb helyet Brooklyn-ban. A szakadozó internet és az autorizációs problémák ellenére végül is sikerült véglegesíteni a foglalást, így fél órával a megérkezést követően már Brooklyn felé zakatoltunk.

ny_utcai.jpg

Kizökkentve ugyanakkor a témát, ezen a ponton kell megemlítenem a hosszú utazással járó általános nehézségeket, a két hetes nyaralásoknál megszokott felkészülés kétségbeejtő hiányát. Természetesen képtelenség egy évre előre mindent pontosan eltervezni, mindennek utánanézni, pláne ha minden napra jut valami érdekesség. Ezért olykor megesik, hogy a semmiből jön egy hideg zuhany, amit az ismeretlenség, az információhiány szül. Esetünkben, például az a megállapítás, hogy:

 - „Tök jó”, itt vagyunk New Yorkban, de...Te jó ég, hisz nem is tudunk róla semmit!

 - Mi van itt? Mit is lehet itt csinálni? Na persze, hallottunk már a Szabadság-szoborról, az Empire State Buiding-ről, vagy a Central parkról, de merre találjuk ezeket? Hol van Manhattan, Bronx, Harlem, Queens, Staten Island? És mire kell figyelni? Melyik negyedet kerüljük el? És Brooklyn, ahová épp tartunk, az vajon biztonságos?

A hosszú utazás alatt az ember néha csak akkor döbben rá, hogy lövése sincs az adott helyről, mikor már megérkezett oda...

harbour.jpg

Ezért mivel semmit sem tudtunk a környékről este már nem nagyon akartunk az utcákon bóklászni. Már nem is indultunk el a központba, hanem a nap hátralévő részét inkább azzal töltöttem, hogy összeszedjem a szükséges infókat és összeállítsam a másnapi programot.

New Yorkban csupán két és fél napot töltöttünk, így a látnivalók számához képest nagyon keveset láttunk. Különösebb események hiányában nem is facsarom a szót, inkább bemutatok néhány "not-home-made" képet a városról:

ny_hidak.jpg

A Brooklyn híd, mögötte a Manhattan híd. Míg az előbbi Manhattan-t köti össze Brooklyn-nal, addig a másik Brooklyn-t köti össze Manhattan-nel.

A Brooklyn híd az Egyesült Államok egyik legrégebbi és a világ első acélkábeles függőhídja. A hídfők vízszint alatti alapozása során 27 ember vesztette életét elsősorban az akkor még kevésbé ismert keszonbetegség következtében.

szabadsag_szobor.jpg

Hivatalosan „A Szabadság megvilágosítja a világot” című alkotást Franciaország ajándékozta az Amerikai Egyesült Államoknak függetlenségének százéves évfordulója alkalmából. A szobor a Liberty Islanden található, a Hudson folyó torkolatánál. A biztonsági intézkedések miatt a látogatók száma erősen korlátozva van, naponta kb. 240 ember mehet fel a szobor kezében lévő fáklyáig.

wall_street.jpg

A new york-i tőzsde

"Egy százalék tulajdonában van az ország vagyonának fele. Egyharmadot ebből kemény munkával szereztek meg, kétharmadot örökségből, kamatokból, és amit én is csinálok, tőzsdézésből, ingatlan spekulációból. Én nem alkotok, csak tulajdonolok. Mi határozzuk meg a szabályokat, kishaver. A híreket, a háborút, a békét, az éhséget, a felemelkedést. Mi húzzuk elő a nyulat a csodakalapból, és mindenki csodálkozik, hogyan csináljuk. Olyan naiv vagy, hogy azt gondolod, demokráciában élünk?”

Gordon Gekko

empiresb.jpg

Az Empire State Building New York jelenleg második legmagasabb, 102 emeletes, 381 méter magas épülete. Az épület a nagy világválság idején alig több mint egy év alatt készült el. 1931. május 1-jén adták át ezzel megdöntve a 42. utcában, alig korábban épült Chrysler Building 11 hónapos uralmát. A magassági rekordot 1971-ig a WTC tornyok elkészültéig tartotta.

1945. július 28-án egy eltévedt B-25 Mitchell bombázógép csapódott a toronyba... Ismerős?

ground_zero.jpg

A Ground Zero, vagy más néven hipocentrum, hivatalosan azt a pontot jelöli a föld felszínén, amely közvetlenül a nukleáris robbanás felszabadulása alatt helyezkedik és legközelebb áll a bomba detonációjához. A dolog pikantériája, hogy a definíció Nagasaki és Hirosima után keletkezett, de csak 9/11 után került igazán a köztudatba. Az Államok Ground Zero-ja a World Trade Center összeomlott tornyainak helye. Érdekesség, hogy az épület romjainak eltakarítása során találtak egy épen maradt fát annak ellenére, hogy a tornyok körül nem volt egy fa sem.

freedom_tower.jpg

Az új WTC épület, a Freedom Tower, az 541 méter magas felhőkarcoló alapzatának ásásakor egy 18. századi hajót találtak, ami valószínűleg Manhattan ezen részének feltöltése során használtak fel.

 central_park.jpg

Az óriási, 3,4 km2 területű Central Park bár természetesnek tűnik, valójában szabályosan megtervezett zöld terület, amit az 1850-es években hoztak létre.

flatiron.jpg

A 2002-es Pókember című film szerint a Marvel Comics képregényeiben szereplő fiktív napilap, a Hírharsona irodája a Fuller Building-ben, ismertebb nevén a Vasalóházban (Flatiron Building) található.

times_square.jpg

A világ legnagyobb hirdetőtábláját a Google bérli a Times Square-en. Az egyik hotel oldalára erősített, futballpálya méretű hirdetőfelület nyolc emelet magas. A világ legdrágább hirdetőeszközének számít, becsült bérleti díja négy hétre 2,5 millió dollár (mintegy 6 milliárd forint).

tifanny.jpg

Nem a Tifanny's-nál reggeliztünk...

ejszaka.jpg

...és nem a múzeumban éjszakáztunk.

Szerző: greg.patko

Címkék: New York USA