Búvárparadicsom Borneón

2015.01.18. 21:59

Miért van az, hogy a legjobb búvárhelyek mind valamilyen lepukkant nyomortanya mellett találhatóak? Vegyük példának a borneói Semporna városát, amelyet meglátogattunk Borneón. Innen kiindulva csodálatos merülőhelyeket lehet találni, amelyek kivétel nélkül óriási élményt nyújtanak az idelátogató hobbibúvároknak. Közülük is kiemelkedik a Sipadan nevű sziget, amely a világ top 10 merülőhelye közt van számon tartva.

Búvárparadicsom, itt?

Mindazonáltal maga Semporna leginkább a "Kaland, játék, kockázat" könyvekben lefestett kalóztanyákra hasonlít. Nem túl tiszta utcák, szemetes tenger, kéregető gyerekek, kopottas házak fogadják az idevetődő turistát. Először ugyan elvarázsolja az embert a nyüzsgő forgatag, a halpiac, a kedveskedő árusok hada, de amint a müezzin elszólította az utolsó imára is az embereket és leszáll az est, máris kétség fogja el az embert a személyes biztonságát illetően. Az ismeretlen utcákon botorkálni ilyenkor már tényleg nem ajánlatos és mikor már egy helyi figyelmeztet, akkor tényleg érdemes takarodót fújni és visszatérni a szállásunkra. Ami hozzáteszem szintén nem minden esetben mondható valóban megnyugtató helynek.

mecset_semporna.jpg

Mecset Sempornában

Mint megtudtuk a környező szigetek luxus szállodáiban sem annyira felhőtlen az élet. 2000-ben történt egy komoly incidens, mikor is a Fülöp-szigetekről érkező felfegyverzett kalózok közel 20 embert raboltak el Sipadanról. Végül is mindenki biztonságosan kiszabadult, de azóta is megesett pár fosztogatás és emberrablási kísérlet, utoljára 2013-ban. A malajziai hatóság mindent megtesz a turisták és a búvárok védelméért. A hadsereg megerősítette a környék védelmét, fegyveres posztokat állítottak fel több szigeten, a partiőrség hajója folyamatosan cirkál és radarral figyelik az illetéktelen vízi járművek mozgását.

katonak_sibuan.jpg

Sibuan bebiztosítva

No, nem elriasztani akarom ezzel a turistákat. Bűnelkövetési ráták tekintetében ugyanis szerintem bármelyik nagyváros kenterbe veri ezt a csöpp maláj települést és a filippínó kalózokat, de legyünk őszinték, semmi keresnivalónk nincs itt, hacsak nem búvárkodni jöttünk. Viszont ha élünk-halunk a merülésért, akkor mindenképp látogassunk el ide egyszer az életben.

halpiac_semporna.jpg

A sempornai halpiacon

Rengeteg búváriskola közül lehet válogatni és én őszintén ajánlom a Scuba Junkie Diving Shop-ot. Ár-érték arányban a legjobb és utólag is mondhatom, hogy az egyik legjobban szervezett, legprofibb búváriskola, ahol eddig megfordultam. Az iskola, szemben, ha épp nincs csúcsszezon, még szállást is tud biztosítani. Nekünk speciel, már épp nem jutott szoba, ezért mi egy kicsivel odébb egy indiai hostelben húztuk meg magunkat.

sibuan_1.jpg

Na ez már igen! - Sibuan szigete

Mint fent említettem több szigetet is meglátogathat az ember a környéken, de persze mindenki az etalont, Sipadant szeretné látni. Ide azonban Sempornából egy napos kirándulással sajnos nem lehet eljutni. A környezetvédelmi előírások miatt a merülések száma is korlátozott és csak a közeli Mabul, vagy Kapalai luxus resortjaiból szerveznek ide merülést. Ezek a szállodák pedig mondanom sem kell, aranyárban vannak. És, hogy miért pont Sipadan ilyen felkapott? Nos, a válasz ott rejlik, hogy itt a tenger már sokkal mélyebb, mint a többi sziget körül. Sipadan ugyanis nem más, mint egy hatalmas tengeri hegy, amely kiemelkedik a vízből. Ennek köszönhetően itt sűrűbben fordulnak meg a nagyobb tengeri szörnyek, a cápák, a mantaráják és a cethalak.

crcodilefish_at_sibuan.jpg

Crocodile fish

Mindazonáltal engem jobban lenyűgöztek azok az apróságok, amelyek a beavatatlan szem számára észrevehetetlenek. A szintén híres Sibuan igazi paradicsom a "mikro" élőlények számára. A búvárvezető segítségével, olyan apró tengeri csigákat (nudibranch), vizicsikókat (pipe fish) és hihetetlen kinézetű halakat (frogfish) fedeztünk fel, amelyek szinte beleolvadtak a környezetükbe, a különböző színű és formájú korallokba.

frog_fish_at_sibuan.jpg

Frogfish

ghost_pipefish.jpg

Ghost pipefish - elbújva a korallok között

Legnagyobb, sajnálatomra az óceánokban úszó szeméthalmok nyomát itt is fel lehetett fedezni. A gyönyörű fehér homokról és tengeri fövenyről páran egy-egy neylon-zacskót gyűjtöttünk be és vittünk vissza a hajóra, hogy legalább ennyivel kevesebb legyen. Azonban ha arra az összefüggő szemétszigetre gondolok, ami első nap a sempornai kikötőben fogadott minket, tudom, hogy a helyzet kilátástalan.

mabul_beach.jpg

Mabul tengerpart

Mabulban szintén első osztályú merülésben volt részünk. A korábbi dinamitos halászatnak sajnálatosan itt-ott van észrevehető nyoma, de már évek óta mesterséges zátonyokkal és kísérleti telepekkel próbálják visszaállítani a korábbi gazdag élővilágot. Ami szembetűnő és kontrasztos, az a szép resort és a drótkerítés másik oldalán a helyi halászok szegényes viskói közötti markáns különbség volt számomra. Látszik, hogy nem ők profitálnak szülőföldjük természeti szépségeiből.

mabul_resort.jpg

A resort...

hazak_mabul.jpg

...és a szomszéd.

mabul_torony.jpg

No és a fúrótoronyból lett búvárközpont Mabulban.

süti beállítások módosítása