Egy hetes bangoki tartózkodásunk alatt egy napot a közeli Ayutthaya meglátogatására szántunk. Ayutthaya a 14 és a 18. század között a régi Thai Királyság fővárosa volt és számos régi épület, valamint buddhista templomrom maradt hátra mutatóba, amely a birodalom központjának egykori fényéről tanúskodik. Ayutthayába vonattal könnyedén el lehet jutni. És kifejezetten érdemes is legalább egy napra ellátogatni.

01 - Bangok palyaudvar.jpg

A bangkoki Hualamphong állomásról az északi vasútvonalon kell zötykölődni kábé másfél órát. Thaiföldnek amúgy négy nagy vasútvonala van a fővárosból kiindulva. Meglepő módon az égtájak szerint nevezték el őket, így van északi, északkeleti, keleti és déli. A vasúti közlekedés kényelmes, megbízható és nem utolsó sorban biztonságos. Az osztályok közötti különbség, mint mindenütt a világon a jegyek árában és a szolgáltatás színvonalában köszön vissza, de a MÁV-on edződött hazánkfia akkor sem fog igazán meglepődni, ha a helyjegy nélküli, legalja ülést választja. Az állomásokon a jegypénztáraknál lehet kérni egy A4-es méretű, kinyomtatott menetrendet is, külön-külön a fent említett vonalakon közlekedő vonatokról, ami meg szerintem briliáns ötlet.

02 - vasuton.jpg

Megérkezve Ayutthaya állomására csupán pár perces séta a várost átszelő folyó. Kis kerülővel el lehet érni a hidat is, de pár bath-ért érdemes a közelebbi kompot választani. A túloldalt keressünk kerékpár kölcsönzőt, ahogy mi is tettük. A templomromok körbejárásának ez a legegyszerűbb és legkellemesebb módja. Érdemes megnézni a Wat Phra Mahathat templomot, amelyik talán a legközelebb helyezkedik el a komp kikötőjéhez. Ennek érdekessége, romokat benőtt fák gyökerei közt egy beszorult Buddha-fej található.

07 - fej.jpg

Ezzel átellenben található a Wat Ratburana, melynek fel lehet mászni a tetejére, sőt a belsejében is megszemlélhető egy, sajnos már elég rossz állapotban lévő, freskó. A számomra legszebb a Wat Phra Si Sanphet volt, amely valójában három hatalmas sztúpa, vagy ún. chedi, és mindegyikük egy-egy régi thai király hamvait őrzi.

08 - stupak.jpg

Átellenben az újabb építésű Viharn Phra Mongkol Bopit helyezkedik el. Belsejében egy hatalmas bronz Buddha szobor emelkedik.

09 - aranybuda.jpg

Innen nem messze lehetőségünk lett volna elefántlovaglásra is, de mivel mi ezt már Nepálban kipróbáltuk, így inkább továbbtekertünk és a legmesszebb lévő látványosságot, egy óriási fekvő Buddhát kerestünk fel.

10 - fekvobuda.jpg

Visszafelé a város folyója mellett haladtunk el, amelyen mód lett volna csónakázni, de mivel mi már kellően kifáradtunk és a nap is lebukóban volt, inkább úgy döntöttünk, hogy elcsípünk egy korábbi vonatot vissza Bangkokba.

13 - szep epulet.jpg

13 - mi.jpg

12 - kokuszfagyi.jpg

Kókuszfagyi, mindenki egészségére!

süti beállítások módosítása