Régi és modern: Bangkok

2014.06.25. 01:06

India és Nepál után Bangkokba érkezni olyan volt, mintha egy csónakból egy űrhajóba szálltunk volna át. Már maga a repülő is élmény volt. Ilyen nagy géppel én még nem utaztam, no és a kiszolgálás osztályon felüli volt. Tényleg le a kalappal a Thai Airlines előtt. A thaiföldi bemutató-videók mellett a legújabb mozifilmek közül is válogathattunk. Sörrel, borral, thai vacsorával is elláttak minket.A modern bangkoki reptéren pedig gyönyörű orchideakert fogadott minket. Miután kisebb nehézségek árán eljutottunk és lepakoltunk a szállásunkon, belevetettük magunkat a főváros újévi forgatagába. (Hát, ja, kicsit le vagyok maradva, tekintve hogy most június van…)

01 - plane.jpg

Katmandu után a modern magasvasutakkal és felhőkarcolókkal a várakozásainknál is sokkal fejlettebb város fogadott minket. A gyönyörű thai nők pedig igazi felüdülést jelentettek a csúnyácska indiai-nepáli lányok után. Az újévi visszaszámlálást és tűzijátékot követően betévedtünk egy hangulatos sörkertbe, majd Bangkok legendás utcájának, a Khao San Road-nak egyik bárjában folytattuk hajnalig az ünneplést.

02 - mbk.jpg

03 - midnight.jpg

Másnaposan - de szerencsére nem úgy, mint abban a bizonyos mozifilmben - keltünk ki az ágyból. A hostel közelében felfedeztünk egy büfé önkiszolgálót, amik Thaiföldön all-you-can-eat étteremként működnek. A vendéglő közepén elhelyezett tálakból válogatni lehet a nyers húsok, zöldségek, thai különlegességek között, majd az asztalokon elhelyezett kicsi grillező lapokon mindenki megsüti a magának valót. Mi ismeretlenül csipegettünk az ismeretlen finomságok között és néha zavartan, de annak biztos tudatában ettünk, hogy sikerült a tenger gyümölcseit a desszerttel párosítani.

05 - buffet.jpg

04 - buffet.jpg

Buffett

A következő napok kicsit mozgalmasabban teltek. Többnyire Buddha szobrok látogatásával. Láttunk arany Buddhát, smaragd Budddhát, álló Buddhát, fekvő Buddhát, sovány Buddhát, kövér Buddhát, játék Buddhát, komoly Buddhát és láttuk Buddhát még megannyi kiadásban.

08 - alvobudha.jpg

"Alvó Buddha"

07 - kisbudha.jpg

Játék Buddha

A thai templomok mindannyiunkat lenyűgöztek. Ahogy ezt a rengeteg aranyozást és csicsás épületeket látogattuk engem folyamatosan egyetlen gondolat üldözött, mégpedig az, hogy hogyan nem sikerült egyetlen európai nagyhatalomnak sem a századok alatt meghódítania és kizsákmányolnia Sziámot. Tulajdonképpen ez lehet, hogy nem a kolonizáló országok hibája, hanem a thai királyok érdeme volt, akik igen ügyesen lavíroztak a nagypolitikában. A királyi családot értelemszerűen hatalmas tisztelet és ováció övezi Thaiföldön. Minden bolt falán ott lóg az uralkodói pár fényképe, de akarva akaratlanul minden sarkon belefut az ember egy hatalmas plakátba, amely őket ábrázolja. A politikához mindazonáltal elég vehemensen állnak hozzá a thai emberek. Ott jártunkkor a főváros egyik legnagyobb terén, a Demokrácia Emlékműnél, hatalmas tömeg gyűlt össze, hogy tiltakozzon az éppen regnáló kormány tevékenysége ellen.

14 - tűntetes7.jpg

A megmozdulást még hónapokkal korábban kezdték és azóta a tűntetésből sátras népünnepély vált. A tér közepén, egy nagy pulpituson napi huszonnégy órában tartottak beszédeket az ellenzéki politikusok (mindez a televízióban külön csatornán ment egyenes adásban), körülöttük pedig elnyúlva a közeli utcákba is felállított sátrakban, ettek, aludtak a vidéki szavazópolgárok.

09 - tüntetés1.jpg

11 - tüntetés4.jpg

10 - tüntetés2.jpg

A demonstráció eredetileg a kormányfő Jinglak Sinavatra és testvérének korrupciós botránya és jogtalan rehabilitálása ellen robbant ki. Amúgy Thakszin Sinavatra szintén miniszterelnök volt, akit 2006-ban puccsal mozdítottak el hatalmából. Továbbá hatalmas közfelháborodást keltett, hogy a kormány mindenáron el akarta halasztani a közeli választásokat ilyen-olyan indokkal. Mindezzel persze a demokráciát veszélyeztetve. Egy helyi ismerősünk úgy írta le, hogy a jelenleg hatalmon lévő újgazdag réteg csap össze a royalista régi arisztokráciával. Az előbbit inkább a vidéki szegényebb réteg támogatja, de mint a vonatokon észrevettük az utóbbinak is erős a szavazórétege a fővároson kívül. Mindenesetre a tüntetők, ellentüntetők busszal, vonattal jöttek fel napokra, de gyakran akár több hétre is, hogy kifejezzék szimpátiájukat, vagy nemtetszésüket és lobogtassák a piros fehér kék fehér piros nemzeti lobogót.

12 - tüntetés5.jpg

Az ellenvélemények nemegyszer sajnos utcai verekedésekbe és összecsapásokba torkollottak. (Sőt jelenleg már katonai hatalomátvétel történt az országban, de erről több és jobb posztokat innen olvasson az ember.) Ott jártunkkor még békés, nyugodt szavazópolgárokra találtunk. Hiába kötötték minden turista lelkére, hogy a demonstrálókat nagy ívben kerülje el, minket érdekelt az utca embere, így bátran elvegyültünk köztük és élveztük kedvességüket és a vurstli hangulatot. (Pár héttel később azonban hallottuk, hogy valaki fegyverrel a tömegbe tüzelt és a tüntetők vezetőjét is meglőtték szónoklás közben.

13 - tüntetés6.jpg

Bangkokban töltött napjaink mindezek ellenére kellemesen teltek. Barátunk Topi a belváros közelében lakott, így könnyedén be tudtuk járni a főbb nevezetességeket. Meglátogattuk a királyi palotát a közvetlen mellette fekvő Wat Phra Kaeo és a kicsit távolabbi Wat Pho templom együttest, hajókáztunk a csatornákon, megmásztuk a Golden Mountaint, bejártuk az állatkertet, vásárolgattunk a kínai városnegyedben és szemrevételeztünk még megannyi buddhista templomot.

16 - templomnaple.jpg

15 - hajotura.jpg

17 - thaitempl.jpg

18 - thaitemplkivil.jpg

22 - thaituktuk.jpg

Topi elhívott minket egy a Bangkok alapításának évfordulójára szervezett utcai fesztiválra is. Különféle érdekes és szórakoztató programok között válogathattunk, így hallgattunk thai szalon és rockzenét, pálmalevél-hajtogatást tanultunk a kézművesektől, megpróbáltunk ellesni egy két fogást a bambuszfaragó mesterektől, a kirakodóvásáron pedig a sushik mellett tovább ismerkedtünk a thai konyha különlegességeivel. Két érdekes kiállítást is megtekintettünk, egyet a thai királyi családról, valamint egy másikat Bangkok alapításáról és fejlődéséről.

23 - himzes.jpg

Hímzőmunka

24 - sultrizs.jpg

Bambuszban sült rizs

27 - bambuszfaragas.jpg

Bambuszfaragás

26 - sultrizs.jpg

Szusik!

28 - sultbogar.jpg

Nyami

Összegezve Bangkokot, én többet kaptam, mint vártam. Egy régi és modern város egyben, mely rengeteg látnivalóval büszkélkedhet. Egy hetet még garantáltan el tudtuk volna tölteni, időnk viszont fogytán volt és nem volt már pofánk sem Topinál tovább időzni, így tervünk szerint Kambodzsa és Thaiföld keleti végei felé vettük az irányt.

19 - thaigaruda.jpg

süti beállítások módosítása