Te kis patkány, imádlak!

2014.02.03. 05:52

Bikaner városa, mindannak ellenére, hogy itt fokozottan kapja az ember az arcába az Indiára jellemző koszt, mocskot, bűzt, zsúfolt tömegeket és állandó zajt, nekem nagyon tetszett. Mégis az igazi ok amiért mindenki, így minket is beleértve ellátogat erre a környékre az nem is maga Bikaner, hanem az innen 20 km-re lévő Deshnok városka. Itt található ugyanis a Karni Mata tiszteletére épített templom. Karni Mata valós személyiség volt, aki Durga (a győzelem istennője) reinkarnációjaként imádtak 1387-től 1538-ban bekövetkezett halálig. (Bizony, 151 évig élt!)

A legenda szerint Laxman, Karni Mata mostohafia beleesett egy mély kútba, ahol halálát lelte. Ekkor Karni Mata megkérte Yama-t a túlvilág istenét, hogy hozza vissza a fiút az élők közé, de az istenség csak hosszas unszolásra volt hajlandó erre és Laxman, így is csak patkány képében reinkarnálódhatott.

Egy másik néphiedelem szerint egy Deshnok-hoz közeli csata során 20 ezer katona dezertált egy hatalmas seregből. Szökésükért halálbüntetést róttak ki rájuk, de mielőtt sikerült volna elfogni őket, Karni Mata mindet patkánnyá változtatta. A katonák életükért cserébe fogadalmat tettek, hogy az idők végezetéig szolgálják a félistennőt. Hát így került 20 ezer patkány a templomba.

03 - Kaja 2.jpg

Deshnokba egy ócska busszal jutottunk el Bikanerból, ami nem tartott tovább egy óránál, de már maga a helyiekkel történő közös utazás is élmény volt. (Tipikusan, azaz utazás, mikor csirkék kotkodálnak a széked körül a melletted fészkelődő öregasszony pedig nekipasszírozza a fejedet az ablaknak.  Az utóbbinak hála részese lehettem a látványnak, mikor egy teherautó összegyűjti a sok döglött, felpuffadt tehenet az út széléről.)

04 - Kaja 3.jpg

A deshnoki templomba csak cipő nélkül lehet belépni, de szemközti pénztárban adnak egy kis mamuszt, ami többnyire már annyira szakadt, hogy a sok patkánykaki és elszórt patkányeledel így is, úgy is szétkenődik az ember talpán. (Aki idejön, olyan zoknit hozzon, amit aztán nem sajnál kiszanálni.)

01 - Kivül.jpg

A templom kívülről

Maga a templom nem olyan nagy, maximum 1 órát érdemes rászánni. Ahogy belép az ember jobbra található egy kis ketrec, amely elzárja a kíváncsiskodókat és a veszélyes ragadózó madarakat a patkányok fészkétől. Itt érdemes árgus szemekkel figyelni a fehér példányt, amely állítólag magának Karni Matának a reinkarnációja. Ha az embernek sikerül őt felfedezni, az oltári szerencsét jelent a jövőre nézve. (Nekünk sikerült!)

06 - Fehér2.jpg

Karni Mata

Amúgy nagy áldást jelent az is, ha az ember megvárja, míg rámászik egy-két dög, vagy ha egy tányérból falatozik velük, de mi ezeket inkább kihagytuk...

05 - Kajálás közben.jpg

A bejárattal szemben található a szentély, amit egy szűk folyosón keresztül meg lehet kerülni, de vigyázat! A kis éhenkórászok össze-vissza rohangálnak az ember lába körül, óvatosnak kell lenni, nehogy véletlenül is rálépjünk. Ha ilyen körülmények folytán halálozik el egy patkány, akkor azt arannyal kell helyettesíteni. Hozzáteszem még egy rúpiát se találtam a földön, nemhogy aranyat, pedig mindvégig lefelé bámultam. Amúgy nemcsak így tudnak megdögleni a kis nyamvadt rágcsálók. Feltehetően mindenféle kórságot terjesztenek, mert sok köztük a girhes, rühes példány. Jópár már felfordulva nyugszik a sarokban.

08 - Kampec.jpg

No de, sok beszédnek sok az alja, íme, egy kedvcsináló videó:

süti beállítások módosítása