Bikaner

2014.01.30. 19:28

Bikaner nem kifejezetten desztináció az átlag turista számára. Legfeljebb egy délután erejéig állnak meg az emberek és pont ennek okán számomra ez a város volt a legkedvesebb Rajasthanban. Couchsurfer vendéglátónkkal Toffi-val kicsit nehezen boldogultunk az elején. Nem is ő, hanem unokatestvére jött ki elénk az állomásra és mikor a pályaudvar melletti szeméthegyen át egy elrejtett sikátorban lévő hostelbe vezetett minket kissé meglepődtünk. Hiába mondták, hogy a szoba, melyet CS utazóknak tartanak fenn teljesen ingyenes számunkra, a Delhiben tapasztaltak után nem volt sok bizodalmunk feléjük. Végül is feleslegesen aggódtunk, a sokadik hasonló eset után már természetes volt, hogy az újabban nyitott vendégházak ily módon szeretnének a CS utazóktól, mint külföldiektől, Tripadvisor ajánlást begyűjteni.

12 - bajuszkirály.jpg

Mindazonáltal Toffi kedves volt, ugyan nem sok figyelmet szentelt nekünk. Jobban lefoglalta egy szingli spanyol nő, akinek folyamatosan a kegyeit kereste. Ő tagadta, de véleményünk szerint egy európai állampolgárság reményében hajbókolt. Nem zavartattuk magunkat, nyakunkba vettük a lábunkat s egyedül fedeztük fel a várost.

11 - patkányok.jpg

Megnéztük a bazárt, ahol tanúi lehettünk annak, hogy hogyan festik a kelméket és hogyan kerül az utcai varrodákból a boltokba, hogy aztán vásárlóra találjon a sok színes szári. (Erről jut eszembe, hogy a helyi a kormány által felügyelt boltban, ún. government shop-ban érdemes teveszőrből készült sálat, vagy egyéb textilterméket vásárolni. Olcsóbb, mint máshol Indiában és hát egy teveszőr cucc, milyen unikális már!).

09 - festék.jpg

10 - varrás.jpg

Készül a szári

Bikanerban tettünk egy sétát is az óváros szép házai közt, de a legtöbb időt a város erődjére fordítottunk. A Junagarh Fort, amely kívülről is impozáns, bár ilyen tekintetben nem egyedülálló, szerintem az egyik legjobb kiállítást nyújtja egész Rajasthanban. Ár-érték arányban simán veri a jaipuri várat, különösen, hogy itt a pénztárosnak el tudja adni az ember a magyar személyit nemzetközi diákigazolványként. A remek kilátás mellett a palota díszesen faragott belső épületei gazdag múzeumi tárlatnak ad helyet, ahol a gyönyörű hordszékeket és egy egyedülálló fegyverkiállítást nézhet meg minden idelátogató.

19 - fegyvertár.jpg

Indiai tőrök

16 - fakírpad.jpg

17 - fakírpad 2.jpg

Fakíroknak

18 - Maxim géppuska.jpg

Ez nem Maxim géppuska

Amúgy van két másik díszes palota is a városban. A Laxmi Niwas és a Lalgarh Palace. Ma már mindkettő luxushotel, így csak az utóbbi kertjébe volt szerencsénk pár perc erejéig besunnyogni.  Este mentünk, nincs kép róla. Helyette pár további bikaneri csendéletet ajánlok…

03 - B életkép 1.jpg

03 - B életkép 2.jpg

03 - B életkép 3.jpg

03 - B életkép 4.jpg

03 - B életkép 5.jpg

04 - utca.jpg

05 -  tehén és kutya.jpg

08 - fűszerbazár.jpg

Végül egy videó a bikaneri forgalomról:

 

süti beállítások módosítása